4 materiály: kov, plast, ratan a dřevo. Jaký zahradní nábytek je pro vás ten pravý?

Zahradní nábytek je nezbytným prvkem každého venkovního prostoru, který slouží k relaxaci, odpočinku a setkávání se s rodinou a přáteli. Při výběru správných zahradních židlí je důležité zvážit materiál, ze kterého jsou vyrobeny, protože každý materiál má své klady a zápory, zejména co se týče odolnosti vůči povětrnostním podmínkám a údržbě. Zde je srovnání čtyř nejběžnějších materiálů zahradního nábytku:

 

Zahradní nábytek z kovu

Kovové zahradní židle jsou známé svou pevností a odolností vůči povětrnostním podmínkám. Kovové židle jsou obvykle vyrobeny z hliníku, oceli nebo železa a jsou často opatřeny ochranným povlakem proti korozi. Mezi hlavní výhody kovových zahradních židlí patří:

  • Odolnost: Kovové židle jsou odolné vůči povětrnostním podmínkám, včetně deště a slunečního záření.
  • Snadná údržba: Většina kovových židlí vyžaduje pouze základní údržbu, jako je občasné čištění mýdlovou vodou.
  • Moderní design: Kovové židle nabízejí moderní a elegantní vzhled, který se hodí do mnoha venkovních prostor.

Nicméně, někteří lidé mohou pociťovat kov jako chladný materiál, zejména v chladnějších obdobích, a proto je dobré využít venkovní polštáře a podsedáky pro pohodlnější posezení.

Zahradní nábytek z plastu

Plastové zahradní židle jsou cenově dostupné a lehké, což je činí populární volbou pro ty, kteří hledají praktické a snadno přenosné židle pro venkovní použití. Mezi hlavní výhody plastových zahradních židlí patří:

  • Odolnost vůči povětrnostním podmínkám: Plastové židle jsou odolné vůči vlhkosti a slunečnímu záření, což je činí ideální volbou pro venkovní použití.
  • Lehkost: Plastové židle jsou lehké a snadno přenosné, což usnadňuje jejich uspořádání a přesunutí podle potřeby.
  • Snadná údržba: Plastové židle lze snadno čistit mýdlovou vodou nebo prostředky určenými pro čištění plastových povrchů.

Na druhou stranu mohou plastové židle působit méně atraktivně a jsou náchylnější k poškození, zejména při dlouhodobém vystavení slunečnímu záření, což může způsobit vyblednutí nebo ztrátu barvy. 

Ratanový zahradní nábytek

Ratanové židle jsou vyrobeny z umělého nebo přírodního ratanu, což je druh pružného vlákna pocházejícího z exotických lián. Ratanové židle mají několik výhod pro venkovní použití:

 

  • Přirozený vzhled: Ratanové židle poskytují přírodní a rustikální vzhled, který se hodí do venkovních prostor.
  • Odolnost: Kvalitní ratanové židle jsou odolné vůči povětrnostním podmínkám a mohou dobře odolávat dešti a slunečnímu záření.
  • Pohodlí: Ratanový materiál je pružný a pohodlný, což poskytuje příjemné posezení.

Avšak ratan může být náchylný k rozpadu a vyblednutí při dlouhodobém vystavení silnému slunečnímu záření a dešti. Proto je důležité pečlivě vybírat kvalitní ratanové židle s ochrannými povlaky. 

Dřevěný zahradní nábytek

Dřevěné zahradní židle jsou tradiční volbou pro venkovní posezení, mají svůj unikátní šarm a výhody:

  • Estetika: Dřevo poskytuje přírodní a rustikální vzhled, který dodává venkovnímu prostoru vždy přívětivou atmosféru.
  • Trvanlivost: Kvalitní dřevěné židle vyrobené z odolných druhů dřeva, jako je akát, teak nebo cedr, mohou být velmi odolné vůči povětrnostním podmínkám.
  • Možnosti údržby: Dřevěné židle mohou být snadno opravovány a renovovány broušením a opětovným natíráním.

Nicméně dřevo vyžaduje pravidelnou údržbu, včetně ošetření olejem nebo lakem, aby se udrželo jeho přirozené krásy a prodloužila životnost. Pokud se o něj budete dobře starat, bude vám sloužit mnoho let a postupem času vás okouzlí krásnou patinou. 

Každý materiál má své vlastní výhody a nevýhody, a proto je důležité zvážit vaše potřeby a požadavky při výběru zahradního nábytku. Kovové židle nabízejí vysokou odolnost a stabilitu, plastové židle jsou cenově dostupné a snadno udržovatelné, ratanové židle dodávají rustikální šarm a dřevěné židle přinášejí přírodní krásu a trvanlivost. S ohledem na tyto faktory můžete vybrat ten nejlepší materiál pro svou zahradu či terasu a vytvořit si tak ideální místo pro relaxaci a odpočinek.